De New Holland Waterstoftrekker
DE INNOVATIES VAN NEW HOLLAND VERLAGEN DE KOSTEN EN VERHOGEN DE DOELTREFFENDHEID
New Holland Agriculture heeft op de SIMA Innovation Awards 2009 zowel een gouden als een zilveren medaille gewonnen voor respectievelijk de indrukwekkende, met waterstof aangedreven NH2-tractor en de geavanceerde EasyDrive™-transmissie. Bovendien kreeg New Holland een speciale vermelding voor zijn ‘Intelligent User Interface’, een volautomatisch optimaliseringssysteem voor maaidorsers, wat eens te meer benadrukt dat New Holland heel veel innovatieve technologieën ten voordele van zijn klanten ontwikkelt.

New Hollands ‘Energy Independent Farm’-concept
De met waterstof aangedreven NH2-tractor vormt de kern van het ‘Energy Independent Farm’-concept, een project waarmee New Holland landbouwers wil bevrijden van de kosten van gekochte fossiele brandstof en hen wil helpen om brandstofautonoom te worden. Het concept past perfect bij de positie van ‘Clean Energy Leader’ van het merk.
De experimentele NH2-tractor is gebaseerd op de populaire T6000 en vervangt de interne verbrandingsmotor door waterstofcellen die elektriciteit genereren voor de aandrijving van de elektrische motoren van de tractor. De NH2-tractor is echter meer dan een idee. Het is een werkend prototype met een vermogen van 120 pk dat alle taken van een T6000 aankan terwijl hij zo goed als geruisloos werkt en enkel water en damp uitstoot.
Met waterstof aangedreven voertuigen worden reeds verschillende jaren ontwikkeld en bieden veel meer voordelen dan met een accu aangedreven voertuigen, die enkel doeltreffend zijn in een stop-en-startcyclus en waarbij het opladen veel tijd in beslag neemt. De werkcyclus van landbouwvoertuigen is gelijkaardig aan een wagen die met een constante snelheid over de snelweg rijdt. Voertuigen die door waterstof aangedreven worden, overwinnen die obstakels door met gecomprimeerde waterstof automatische brandstofcellen te voeden om elektriciteit te genereren. Brandstofcellen gaan lang mee en vermijden milieuproblemen zoals het weggooien van batterijen, die hun accumulatievermogen tijdens hun levenscyclus verliezen. Energierijke gecomprimeerde waterstof kan gemakkelijk in een tank opgeslagen worden waardoor de energie voor een erg lange periode voorradig is en het voertuig snel opnieuw volgetankt kan worden.

De traditionele beperkingen voor het gebruik van waterstof richten zich vooral op de verdeling en beschikbaarheid ervan. In het ‘Energy Independent Farm’-concept van New Holland zouden klanten hun eigen gecomprimeerde waterstof uit water produceren door middel van een proces dat elektrolyse heet of rechtstreeks uit methaan door afval of biomassa te verbranden. De productiesystemen zouden aangedreven worden door windmolenparken of zonnepanelen en de waterstof zou op het landbouwbedrijf in ondergrondse tanks opgeslagen worden, met als voordeel de korte afstand tussen het werk en het landbouwbedrijf die tractoren en maaidorsers in tegenstelling tot wagens of vrachtwagens moeten afleggen.
Landbouwers bevinden zich in een unieke positie om van de waterstoftechnologie te profiteren. Ze beschikken immers over de ruimte om systemen te installeren voor het opwekken van alternatieve energie zoals zonne- of windenergie, biomassa- of afvalcentrales, en om die energie dan als waterstof op te slaan. Naast de voordelen voor het milieu kunnen de klanten door dergelijk systeem energieonafhankelijk worden en hun financiële stabiliteit verbeteren. Brandstofkosten vormen immers een aanzienlijk deel van hun bedrijfskosten, zowel nu als in de toekomst.





Bron: Trekkerweb