Nederlandse komkommers niet besmet met EHEC bacterie
Nederlandse komkommers niet besmet met EHEC bacterie
In Duitsland zijn honderden mensen besmet met de EHEC-bacterie, zeer waarschijnlijk afkomstig van Spaanse komkommers. Een deel daarvan zou door een Nederland bedrijf geleverd zijn, maar de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) heeft daarvoor geen aanwijzingen kunnen vinden. Gezien de ernst van de situatie hebben het Productschap Tuinbouw en handelsvereniging Frugi Venta besloten dat het nu contraproductief is intensief in Duitsland te communicerendat Nederlandse komkommers veilig te eten zijn.
De nVWA heeft preventief een inspectie bij een Nederlands bedrijf uitgevoerd om te traceren of komkommers uit Spanje aanwezig zijn. Uit de resultaten blijkt dat het betrokken Nederlandse bedrijf geen zaken doet met betrokken Spaanse bedrijven en geen Spaanse komkommers aanwezig waren. De nVWA blijft alert op mogelijke andere meldingen en zal daar waar nodig direct optreden om de volksgezondheid in Nederland zo goed mogelijk te borgen.
Communicatie
Er is vanuit komkommertelers en –handelaren veel vraag naar actie vanuit Nederland in de Duitse media om aan te geven dat Nederlandse komkommers veilig gegeten kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat 58% van de Duitsers geen rauwe groenten meer eten. Gezien de ernst van de situatie op dit moment oordelen het Pructschap Tuinbouw en Frugi Venta dat het het niet gepast (en dus contraproductief) nu intensief te communiceren in Duitsland dat Nederlandse komkommers en andere groenten veilig te eten zijn. In overleg met een Duitse persbureau is gekozen voor gepaste communicatie.
Sectoraal onderzoek
Uit voorzorg heeft het PT, naast de onderzoeken van de nVWA opdracht gegeven om monsters te nemen bij voornamelijk handelshuizen verspreid over de sector, volgens een bepaald bemonsterschema. De monsters zijn genomen door geaccrediteerde monsternemers. Het protocol van de bemonstering is afgestemd met de nVWA. Producten waarvan monsters zijn genomen zijn onder andere sla, tomaten, paprika, komkommer. De 86 monsters zijn 27 mei naar het laboratorium van de nVWA gegaan. De eerste initiële uitslagen worden in het begin van week 22 verwacht.
Bron
Helaas heeft men in Duitsland verleden week al gezegd dat de besmetting uit Nederland komt, kwaad is geschiet in mijn ogen. In Nederland wordt over het algemeen groente niet bemest met dierlijke mest.
De komkommerkwekers worden in ieder geval financieel gesteund, heeft de minister toegezegd.
De nVWA heeft preventief een inspectie bij een Nederlands bedrijf uitgevoerd om te traceren of komkommers uit Spanje aanwezig zijn. Uit de resultaten blijkt dat het betrokken Nederlandse bedrijf geen zaken doet met betrokken Spaanse bedrijven en geen Spaanse komkommers aanwezig waren. De nVWA blijft alert op mogelijke andere meldingen en zal daar waar nodig direct optreden om de volksgezondheid in Nederland zo goed mogelijk te borgen.
Communicatie
Er is vanuit komkommertelers en –handelaren veel vraag naar actie vanuit Nederland in de Duitse media om aan te geven dat Nederlandse komkommers veilig gegeten kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat 58% van de Duitsers geen rauwe groenten meer eten. Gezien de ernst van de situatie op dit moment oordelen het Pructschap Tuinbouw en Frugi Venta dat het het niet gepast (en dus contraproductief) nu intensief te communiceren in Duitsland dat Nederlandse komkommers en andere groenten veilig te eten zijn. In overleg met een Duitse persbureau is gekozen voor gepaste communicatie.
Sectoraal onderzoek
Uit voorzorg heeft het PT, naast de onderzoeken van de nVWA opdracht gegeven om monsters te nemen bij voornamelijk handelshuizen verspreid over de sector, volgens een bepaald bemonsterschema. De monsters zijn genomen door geaccrediteerde monsternemers. Het protocol van de bemonstering is afgestemd met de nVWA. Producten waarvan monsters zijn genomen zijn onder andere sla, tomaten, paprika, komkommer. De 86 monsters zijn 27 mei naar het laboratorium van de nVWA gegaan. De eerste initiële uitslagen worden in het begin van week 22 verwacht.
Bron
Helaas heeft men in Duitsland verleden week al gezegd dat de besmetting uit Nederland komt, kwaad is geschiet in mijn ogen. In Nederland wordt over het algemeen groente niet bemest met dierlijke mest.
De komkommerkwekers worden in ieder geval financieel gesteund, heeft de minister toegezegd.
Wat je niet begrijpt moet je bewonderen, ik bewonder.....




Re: Nederlandse komkommers niet besmet met EHEC bacterie
Het kabinet stelt € 10 mln ter beschikking om Nederlandse telers te helpen de stilgevallen export naar Duitsland op te vangen.
Op grond van Europese regels moet bedrijfstak daar nog eens 10 mln bijleggen. Het totale pakket moet genoeg zijn om de telers een week lang te steunen, aldus staatssecretaris Bleker (Landbouw) maandagavond.
‘10 mln is kleine bijdrage’, erkende Bleker na overleg met de sector, ‘Maar als water tot aan de lippen staat, is 3 cm minder water een hele geruststelling’. De hulp is in principe bedoeld voor 200 komkommertelers en 700 tot 800 telers van tomaten en paprika's. Het geld moet binnen enkele weken beschikbaar zijn. Telers die er een beroep uit willen doen moeten direct getroffen zijn door de Duitse vraaguitval.
Uitvoer stilgevallen
De uitvoer van Nederlandse komkommers naar Duitsland, verreweg de grootste exportmarkt, is volledig stilgevallen als gevolg van de bacteriebesmetting bij de oosterburen.
De Voedsel- en Warenautoriteit melde maandagmiddag al dat uit onderzoek is gebleken dat er niets mis is met Nederlandse komkommers. De onderzoeksresultaten zijn een hart onder de riem van de Nederlandse telers die hun Duitse afzetmarkt hebben zien instorten.
Spaanse komkommers
Een partij Spaanse komkommers wordt gezien als de meest waarschijnlijke besmettingsbron. De Europese Commissie blijft echter volhouden dat ook een lading Nederlandse komkommers een mogelijke bron is van besmetting met de EHEC-bacterie
De schadepost voor de Nederlandse telers bedraagt 'vele miljoenen', aldus verkooporganisatie Kompany, waarbij 65 komkommertelers zijn aangesloten. Als de komkommercrisis aanhoudt, dreigen telers kopje onder te gaan.
Faillissementen dreigen
'Een week redden ze nog wel. Maar als het om meerdere weken gaat, kunnen ze het niet meer oplossen', aldus de woordvoerder van Kompany eerder op maandag. 'Al die telers hebben personeel in dienst en moeten hun rekeningen betalen. Dat gaat gewoon door.'
Nederland exporteert wekelijks, bij de huidige prijzen, voor circa acht miljoen euro aan komkommers naar Duitsland. De helft daarvan komt voor rekening van Kompany uit het Limburgse Grubbevorst. 'Sinds vrijdag is de export helemaal stilgevallen', aldus de woordvoerder van de verkooporganisatie.
Koopstaking bij de Duitsers
De Duitsers blijken massaal het overheidsadvies te hebben opgevolgd om geen verse groentesalades te eten nadat verscheide mensen zijn gestorven, vermoedelijk als gevolg van de consumptie van komkommers die besmet waren met de EHEC-bacterie. Deze bacterie, die kan zorgen voor bloedingen van de darmwand, blijkt moeilijk te bestrijden met antibiotica.
LTO Glaskracht Nederland, de brancheorganisatie van glastuinders, dringt er op aan dat de bron van de besmetting zo snel mogelijk wordt gevonden. Tot die tijd zal de Duitse afzet volledig blijven stilliggen, zo wordt gevreesd. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, waar de Nederlandse supermarkten bij zijn aangesloten, signaleert geen ‘noemenswaardige’ daling van de komkommerverkopen in Nederland. In Nederland zijn momenteel drie personen met de EHEC-bacterie besmet. Van een van die gevallen staat al vast dat de besmetting in Duitsland is opgelopen, de overige twee worden nog onderzocht.
'Grote ramp'
Het Productschap Tuinbouw in Zoetermeer vreest dat ook telers van paprika's en tomaten getroffen zullen worden door de EHEC-crisis. Bij het productschap is sinds vrijdag een crisisteam aan de slag.
‘Dit is de grootste ramp die ons kan overkomen’, zegt teler Willem Doorn, een komkommerteler uit Heerde volgt de ontwikkelingen in Duitsland op de voet. ‘Het vertrouwen van de Duitse consument is weg. En wij hebben er geen schuld aan.’
Bron Financieel dagblad
Op grond van Europese regels moet bedrijfstak daar nog eens 10 mln bijleggen. Het totale pakket moet genoeg zijn om de telers een week lang te steunen, aldus staatssecretaris Bleker (Landbouw) maandagavond.
‘10 mln is kleine bijdrage’, erkende Bleker na overleg met de sector, ‘Maar als water tot aan de lippen staat, is 3 cm minder water een hele geruststelling’. De hulp is in principe bedoeld voor 200 komkommertelers en 700 tot 800 telers van tomaten en paprika's. Het geld moet binnen enkele weken beschikbaar zijn. Telers die er een beroep uit willen doen moeten direct getroffen zijn door de Duitse vraaguitval.
Uitvoer stilgevallen
De uitvoer van Nederlandse komkommers naar Duitsland, verreweg de grootste exportmarkt, is volledig stilgevallen als gevolg van de bacteriebesmetting bij de oosterburen.
De Voedsel- en Warenautoriteit melde maandagmiddag al dat uit onderzoek is gebleken dat er niets mis is met Nederlandse komkommers. De onderzoeksresultaten zijn een hart onder de riem van de Nederlandse telers die hun Duitse afzetmarkt hebben zien instorten.
Spaanse komkommers
Een partij Spaanse komkommers wordt gezien als de meest waarschijnlijke besmettingsbron. De Europese Commissie blijft echter volhouden dat ook een lading Nederlandse komkommers een mogelijke bron is van besmetting met de EHEC-bacterie
De schadepost voor de Nederlandse telers bedraagt 'vele miljoenen', aldus verkooporganisatie Kompany, waarbij 65 komkommertelers zijn aangesloten. Als de komkommercrisis aanhoudt, dreigen telers kopje onder te gaan.
Faillissementen dreigen
'Een week redden ze nog wel. Maar als het om meerdere weken gaat, kunnen ze het niet meer oplossen', aldus de woordvoerder van Kompany eerder op maandag. 'Al die telers hebben personeel in dienst en moeten hun rekeningen betalen. Dat gaat gewoon door.'
Nederland exporteert wekelijks, bij de huidige prijzen, voor circa acht miljoen euro aan komkommers naar Duitsland. De helft daarvan komt voor rekening van Kompany uit het Limburgse Grubbevorst. 'Sinds vrijdag is de export helemaal stilgevallen', aldus de woordvoerder van de verkooporganisatie.
Koopstaking bij de Duitsers
De Duitsers blijken massaal het overheidsadvies te hebben opgevolgd om geen verse groentesalades te eten nadat verscheide mensen zijn gestorven, vermoedelijk als gevolg van de consumptie van komkommers die besmet waren met de EHEC-bacterie. Deze bacterie, die kan zorgen voor bloedingen van de darmwand, blijkt moeilijk te bestrijden met antibiotica.
LTO Glaskracht Nederland, de brancheorganisatie van glastuinders, dringt er op aan dat de bron van de besmetting zo snel mogelijk wordt gevonden. Tot die tijd zal de Duitse afzet volledig blijven stilliggen, zo wordt gevreesd. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, waar de Nederlandse supermarkten bij zijn aangesloten, signaleert geen ‘noemenswaardige’ daling van de komkommerverkopen in Nederland. In Nederland zijn momenteel drie personen met de EHEC-bacterie besmet. Van een van die gevallen staat al vast dat de besmetting in Duitsland is opgelopen, de overige twee worden nog onderzocht.
'Grote ramp'
Het Productschap Tuinbouw in Zoetermeer vreest dat ook telers van paprika's en tomaten getroffen zullen worden door de EHEC-crisis. Bij het productschap is sinds vrijdag een crisisteam aan de slag.
‘Dit is de grootste ramp die ons kan overkomen’, zegt teler Willem Doorn, een komkommerteler uit Heerde volgt de ontwikkelingen in Duitsland op de voet. ‘Het vertrouwen van de Duitse consument is weg. En wij hebben er geen schuld aan.’
Bron Financieel dagblad
Wat je niet begrijpt moet je bewonderen, ik bewonder.....




- Stigter
- Beheerder
- Berichten: 4622
- Lid geworden op: do 08 jan, 2009 17:05
- Voornaam: Arie
- Skype: gebruik ik niet
- Locatie: Maassluis
- Contacteer:
Re: Nederlandse komkommers niet besmet met EHEC bacterie
De E.coli-variant EHEC is niet verspreid op de havenfeesten in Hamburg en de besmetting vindt evenmin haar oorsprong in een restaurant in het Duitse Lübeck, waarvan relatief veel gasten ziek waren geworden. Er zijn geen sporen van de EHEC-bacterie aangetroffen, meldt de NOS. De zoektocht naar de herkomst van de agressieve EHEC-bacterie lijkt nu te leiden naar een producent van taugé in de Duitse deelstaat Niedersachsen. De bacterie-infectie heeft tot nu aan 19 mensen het leven gekost. Rond 1500 patiënten lijden aan de zware complicatie HUS, een combinatie van bloedarmoede en nierfalen. De bacterie is opgedoken in twaalf landen, waaronder Nederland. Alle patiënten waren recent in Noord-Duitsland.
De producent van taugé betreft een bedrijf in de oost-Duitse regio Uelzen. Van het bedrijf blijkt een medewerker besmet met de EHEC-bacterie. Het bedrijf leverde de producten via tussenhandelaren aan bedrijven in Hamburg, Sleeswijk-Holstein, Mecklenburg-Voorpommern, Hessen en Nedersaksen. Taugé was jaren geleden ook de oorzaak van een grote EHEC-uitbraak in Japan. Test moeten duidelijk maken of de producten die het bedrijf leverde met de bacterie besmet zijn geweest. De uitslag van dat onderzoek wordt op korte termijn verwacht. Het bedrijf is intussen geblokkeerd.
Het Productschap Tuinbouw acht het mogelijk dat taugé verband houdt met de besmetting in Duitsland. De productie van kiemgroente zoals taugé gaat gepaard met grotere risico's op de besmetting met bacteriën dan die van andere groente en wordt daarom sterk gecontroleerd, aldus een woordvoerder van het productschap. Bij de kweek moetem zeer veel hygiënemaatregelen worden genomen. De installaties worden volkomen gedesinfecteerd en de zaden worden in gesteriliseerde bakken alleen aan schoon drinkwater en schone lucht blootgesteld. Dit hele proces wordt zorgvuldig en veelvuldig gecontroleerd.'
Kiemgroentes zijn de eerste scheuten die ontstaan uit zaadjes of bonen die met water in aanraking zijn gekomen. Taugé en alfalfa vormen samen de meerderheid van de 21 soorten kiemgroente die voor consumptie worden gebruikt. Ook kiemen van bijvoorbeeld erwten, linzen en bonen horen hierbij. In Nederland zijn circa 10 bedrijven gespecialiseerd in de productie van kiemgroenten. 'Deze bedrijven zijn volkomen gecertificeerd en zijn ervan overtuigd dat een besmetting bij hen niet kan voorkomen', aldus de woordvoerder.
Een deskundige van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) meent dat het onderzoek zich meer zou moeten concentreren op het eten van rood rundvlees. Hij acht de kans veel groter dat de EHEC besmetting daar vandaan komt. De Duitse autoriteiten geloven niet dat vlees of zuivelproducten de oorzaak kunnen zijn. Duitse media speculeren over biogassen die de bron zouden zijn omdat bij de productie daarvan nieuwe bacteriën ontstaan die zich hebben gemengd tot de dodelijke EHEC.
Bron Agriholland
En ook dit bericht is al achterhaald maar men schrijft wel even een bedrijfstak af voordat de testresultaten binnen zijn. Ik heb het idee dat men maar wat roept, wat wordt de volgende oorzaak?
De producent van taugé betreft een bedrijf in de oost-Duitse regio Uelzen. Van het bedrijf blijkt een medewerker besmet met de EHEC-bacterie. Het bedrijf leverde de producten via tussenhandelaren aan bedrijven in Hamburg, Sleeswijk-Holstein, Mecklenburg-Voorpommern, Hessen en Nedersaksen. Taugé was jaren geleden ook de oorzaak van een grote EHEC-uitbraak in Japan. Test moeten duidelijk maken of de producten die het bedrijf leverde met de bacterie besmet zijn geweest. De uitslag van dat onderzoek wordt op korte termijn verwacht. Het bedrijf is intussen geblokkeerd.
Het Productschap Tuinbouw acht het mogelijk dat taugé verband houdt met de besmetting in Duitsland. De productie van kiemgroente zoals taugé gaat gepaard met grotere risico's op de besmetting met bacteriën dan die van andere groente en wordt daarom sterk gecontroleerd, aldus een woordvoerder van het productschap. Bij de kweek moetem zeer veel hygiënemaatregelen worden genomen. De installaties worden volkomen gedesinfecteerd en de zaden worden in gesteriliseerde bakken alleen aan schoon drinkwater en schone lucht blootgesteld. Dit hele proces wordt zorgvuldig en veelvuldig gecontroleerd.'
Kiemgroentes zijn de eerste scheuten die ontstaan uit zaadjes of bonen die met water in aanraking zijn gekomen. Taugé en alfalfa vormen samen de meerderheid van de 21 soorten kiemgroente die voor consumptie worden gebruikt. Ook kiemen van bijvoorbeeld erwten, linzen en bonen horen hierbij. In Nederland zijn circa 10 bedrijven gespecialiseerd in de productie van kiemgroenten. 'Deze bedrijven zijn volkomen gecertificeerd en zijn ervan overtuigd dat een besmetting bij hen niet kan voorkomen', aldus de woordvoerder.
Een deskundige van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) meent dat het onderzoek zich meer zou moeten concentreren op het eten van rood rundvlees. Hij acht de kans veel groter dat de EHEC besmetting daar vandaan komt. De Duitse autoriteiten geloven niet dat vlees of zuivelproducten de oorzaak kunnen zijn. Duitse media speculeren over biogassen die de bron zouden zijn omdat bij de productie daarvan nieuwe bacteriën ontstaan die zich hebben gemengd tot de dodelijke EHEC.
Bron Agriholland
En ook dit bericht is al achterhaald maar men schrijft wel even een bedrijfstak af voordat de testresultaten binnen zijn. Ik heb het idee dat men maar wat roept, wat wordt de volgende oorzaak?
Met vriendelijke groet,
Arie Stigter
Arie Stigter
Re: Nederlandse komkommers niet besmet met EHEC bacterie
Ze maken in ieder geval geen vrienden binnen Europa..
Als ik dan toch moet gokken op een oorzaak, Duitse braadworst?
Als ik dan toch moet gokken op een oorzaak, Duitse braadworst?
Wat je niet begrijpt moet je bewonderen, ik bewonder.....




- Joran
- Moderator
- Berichten: 1543
- Lid geworden op: zo 14 feb, 2010 17:40
- Voornaam: Joran
- Skype: joran.kok@hotmail.com
- Locatie: Oosterwolde
- Contacteer:
Re: Nederlandse komkommers niet besmet met EHEC bacterie
Zeiden we hier thuis ook al
Als ze ff doorgaan dan hebben ze alles wel gehad denk ik.....

Als ze ff doorgaan dan hebben ze alles wel gehad denk ik.....
mvg, Joran
Deutz Fahr!
Deutz Fahr!
- Stigter
- Beheerder
- Berichten: 4622
- Lid geworden op: do 08 jan, 2009 17:05
- Voornaam: Arie
- Skype: gebruik ik niet
- Locatie: Maassluis
- Contacteer:
Re: Nederlandse komkommers niet besmet met EHEC bacterie
Ik vermoed dat het nooit duidelijk wordt, of nooit de werkelijke bron bekend wordt gemaakt..
Met vriendelijke groet,
Arie Stigter
Arie Stigter
- Koen
- Beginner
- Berichten: 86
- Lid geworden op: do 18 feb, 2010 19:18
- Voornaam: Koen
- Skype: koenspee_@hotmail.com
- Locatie: Oeken
- Contacteer:
Re: Nederlandse komkommers niet besmet met EHEC bacterie
Nu is er bij een familie thuis weer ehec gevonden op een stuk komkommer in de prullenbak. 

Wie zijn ogen maar dichthoudt behoeft niks te vrezen, daarom zijn de gelukkigste mensen ter wereld: de Chinezen!
- Stigter
- Beheerder
- Berichten: 4622
- Lid geworden op: do 08 jan, 2009 17:05
- Voornaam: Arie
- Skype: gebruik ik niet
- Locatie: Maassluis
- Contacteer:
Re: Nederlandse komkommers niet besmet met EHEC bacterie
En de resten braadworst lagen er bovenop, maar ja.. het is die komkommer he? De bacterie lag er tenslotte op en niet er in..
Bron Trouw
Landbouwministers willlen meer dan 150 miljoen euro EU-steun voor tuinders
De landbouwministers van de Europese Unie willen dat er meer geld beschikbaar komt voor tuinders die verlies hebben geleden als gevolg van de EHEC-crisis dan de 150 miljoen euro die eurocommissaris Ciolos van Landbouw heeft voorgesteld. Dat bleek tijdens een spoedberaad dat op 6 juni plaatsvond in Luxemburg. Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie denkt aan een bedrag van 200 tot 300 miljoen euro. Daarmee zou ongeveer de helft van de schade die tuinders lijden gedekt kunnen worden. Ciolos zette in op een schadevergoeding van 30%.
Ciolos gaat overleggen in de Europese Commissie en zal dan binnen enkele dagen met een nieuw voorstel komen. Met name Nederland, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, België, Polen en Griekenland bepleiten meer steun voor gedupeerde tuinders.
Staatssecretaris Bleker gaat op 8 juni naar Rusland om te praten over het importverbod voor Europese groenten dat de Russen instelden vanwege de EHEC-uitbraak. Hij heeft er een gesprek met zijn Russische collega Elena Skrynnik. Jaarlijks gaat er voor 600 miljoen euro aan verse groenten uit de Europese Unie naar Rusland; de Nederlandse uitvoer van groenten naar Rusland is goed voor een omzet van ongeveer 150 miljoen euro per jaar.
Bron Trouw
Met vriendelijke groet,
Arie Stigter
Arie Stigter
- Stigter
- Beheerder
- Berichten: 4622
- Lid geworden op: do 08 jan, 2009 17:05
- Voornaam: Arie
- Skype: gebruik ik niet
- Locatie: Maassluis
- Contacteer:
Re: Nederlandse komkommers niet besmet met EHEC bacterie
Nu weer een andere variant van de ehec bacterie ontdekt op rode bieten spruiten.. Of te wel, bietjes en spruiten worden voorlopig niet meer verkocht.
Met vriendelijke groet,
Arie Stigter
Arie Stigter
- Joran
- Moderator
- Berichten: 1543
- Lid geworden op: zo 14 feb, 2010 17:40
- Voornaam: Joran
- Skype: joran.kok@hotmail.com
- Locatie: Oosterwolde
- Contacteer:
Re: Nederlandse komkommers niet besmet met EHEC bacterie
wij eten vanmiddag rode bietjes. Mijn lievelings gerecht......
mvg, Joran
Deutz Fahr!
Deutz Fahr!
- Stigter
- Beheerder
- Berichten: 4622
- Lid geworden op: do 08 jan, 2009 17:05
- Voornaam: Arie
- Skype: gebruik ik niet
- Locatie: Maassluis
- Contacteer:
Re: Nederlandse komkommers niet besmet met EHEC bacterie
Duitsland trekt nu de waarschuwing in voor komkommers, sla en tomaten..
Of te wel, 14 dagen ten onrechte een waarschuwing afgegeven..
Of te wel, 14 dagen ten onrechte een waarschuwing afgegeven..
Met vriendelijke groet,
Arie Stigter
Arie Stigter
- Arjan
- Forumlid
- Berichten: 791
- Lid geworden op: zo 18 apr, 2010 16:21
- Voornaam: Arjan
- Skype: arjan_tuning_united@htmail.com
- Locatie: Echteld
- Contacteer:
Re: Nederlandse komkommers niet besmet met EHEC bacterie
ach ja ze overdrijven wel volgens mij
Arno schreef:achteruitrijden met de kieper omhoog is ZO!! 1990
mvg Arjan
- Stigter
- Beheerder
- Berichten: 4622
- Lid geworden op: do 08 jan, 2009 17:05
- Voornaam: Arie
- Skype: gebruik ik niet
- Locatie: Maassluis
- Contacteer:
Re: Nederlandse komkommers niet besmet met EHEC bacterie
Stigter schreef:Ik vermoed dat het nooit duidelijk wordt, of nooit de werkelijke bron bekend wordt gemaakt..
'EHEC-epidemie is waarschijnlijk samenloop van kleine uitbraken die altijd optreden'
Het is onderzoekers in Duitsland nog steeds niet gelukt een eenduidige bron voor de EHEC-epidemie aan te wijzen; ondanks 2600 patiënten als informanten zijn er slechts enkele doodlopende sporen. Dat wijst er volgens Huub Schellekens, arts en hoogleraar farmaceutische biotechnologie, op dat er waarschijnlijk slechts sprake is van een samenloop van kleine uitbraken die altijd optreden, maar in de meeste gevallen onopgemerkt blijven.
De EHEC-bacterie dook voor het eerst op in 1983 en heeft zich razendsnel over de wereld verspreid. De natuurlijke dragers zijn landbouwhuisdieren, vooral koeien. Vaak is de helft van de kudde besmet en heeft daar veelal weinig last van. Soms geeft de bacterie kleine uitbraken van diarree bij de mens, waarvoor de meeste patiënten hun huisarts niet eens raadplegen. In een enkel geval krijgt een patiënt het hemolytisch uremisch syndroom, een levensbedreigende complicatie, vooral door nierschade. Meestal wordt dan wel onderzoek naar de bron gedaan en vaak blijken slecht gebakken hamburgers of niet gekoeld vruchtensap de oorzaak. "In een kwart van de gevallen levert dat brononderzoek niets op", aldus Schellekens.
Optelsom
Schellekens denkt dat in Duitsland, wellicht geholpen door het warme voorjaar, meer EHEC-bacteriën dan normaal in de voedselketen terecht zijn gekomen, met een paar onafhankelijke uitbraken in een relatief korte tijd als gevolg. 'De enorme publiciteit hierover en het gestuntel van de autoriteiten veroorzaakten paniek. Iedereen met een beetje diarree meldde zich bij de dokter. Die uiteraard die patiënten liet testen, waardoor meer gevallen dan anders werden opgespoord. Kortom de 'epidemie' in Duitsland is wellicht niets anders dan de optelsom van kleine uitbraken die altijd optreden.'
Rode bietenkiem
"Het intens zoeken naar de bacterie in onze Hollandse landbouwproducten heeft voorspelbaar een positieve rodebietenkiem opgeleverd. Die besmetting met een milde variant is terecht door onze minister van Volksgezondheid als toevalsbevinding afgedaan en niet als signaal van een dreigende epidemie hier."
Antibiotica
Volgens Schellekens kunnen besmettingen met bacteriën als EHEC alleen voorkomen worden door te stoppen met het illegaal en ondeskundig gebruik van antibiotica. "De ervaring leert dat resistentie dan binnen een paar maanden verdwijnt." Ook het nieuwe mengsel van TNO zal niets oplossen. "Integendeel, ook tegen dit mengsel zal resistentie optreden, zoals tegen elk nieuw antibioticum. Want dat zijn in principe ook natuurproducten", aldus Schellekens.
bron
Met vriendelijke groet,
Arie Stigter
Arie Stigter
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten